Kalsiumpyrofosfaattikertymiin liittyy erilaisia taudinkuvia

Heikki Julkunen | TOUKOKUU 2019 | Reumasairaudet |

Heikki Julkunen
Dosentti, ylilääkäri
HYKS, Sisätaudit ja kuntoutus;
Peijaksen sairaala

Kalsiumpyrofosfaatti (CPP) -kertymiin liittyvät taudinkuvat on esitetty taulukossa 1. Yleisin on iäkkään henkilön suurten nivelten kuvantamistutkimuksissa todettava kondrokalsinoosi (Kuva 1). Oireinen CPP-kertymäsairaus voi olla akuutti artriitti (valekihti) tai krooninen CPP-artropatia, joka voi muistuttaa artroosia tai seronegatiivista polyartriittia.1,2 Tunnetaan myös muita harvinaisempia CPP-kertymiin liittyviä taudinkuvia. Yleisyys Röntgenologinen kondrokalsinoosi yleistyy iän mukana siten, että yli 85-vuotiailla muutoksia tavataan jo 44 %:lla.3 Oireisen CPP-artropatian esiintyvyys on iäkkäällä väestöllä useita prosentteja.  Etiopatogeneesi Ikään liittyvän CPP-kertymäsairauden etiopatogeneettiset mekanismit tunnetaan puutteellisesti. Jos runsaita kertymiä todetaan alle 55-vuotiailla, tulisi huomioida taudin harvinaiset, periytyvät muodot tai taustalla oleva mahdollinen metabolinen sairaus, kuten hyperparatyreoosi, hemokromatoosi tai hypomagnesemia. Kun CPP-kertymät ovat muodostuneet, ne voivat välittää tulehdusta ja kudosvaurioita monilla eri mekanismeilla. Valekihdissä nivelensisäiset kiteet indusoivat interleukiini-1-beta-sytokiinin vapautumisen inflammasomivälitteisesti.4 Kiteillä on suora katabolinen vaikutus kondrosyytteihin ja fibroblasteihin. Kertymät voivat myös muuttaa ruston mekaanisia ominaisuuksia, mikä nopeuttaa nivelvaurioiden kehittymistä. Taudinkuvat ja diagnostiikka • Oireettomat CPP-kertymät  CPP-kertymiä voidaan todeta paitsi rustoissa myös nivelkapseleissa, synoviassa, jänteissä, ligamenteissa, nikaman välilevyissä ja joskus harvoin myös muualla pehmytkudoksissa. Valtaosa henkilöistä, joilla näitä kertymiä todetaan, on oireettomia.   • Akuutti CPP-artriitti (valekihti) Valekihti on yleensä suurten nivelten äkillinen mono- tai oligoartriitti, joka kestää muutamia päiviä tai korkeintaan pari viikkoa. Niveltulehdukset voivat toistua vaihtelevan ajan kuluessa joko samassa nivelessä tai muissa nivelissä. Tyypillinen potilas on vanhempi henkilö, jonka polvi tai ranne tulehtuu rasituksen tai pienen vamman jälkeen. Myös jokin muu sairaus (esim. infektio), leikkaus tai artroosin hoidossa käytetty hyaluronihappo5 voivat laukaista valekihtikohtauksen. Tulehtuneesta nivelestä löytyvät kulmikkaat CPP-kiteet varmentavat diagnoosin. Positiivinen löydös ei kuitenkaan poissulje samanaikaista muuta niveltulehdusta.  • Krooninen CPP-artropatia Kroonisen CPP-artropatian ja tavallisen artroosin kliininen taudinkuva on useimmiten samanlainen. Jos artroosiin liittyy CPP-kertymiä, voi poikkeavana oireena olla ajoittaiset, lievät niveltulehdusvaiheet. Kliinisen epäilyn CPP-artropatiasta voi herättää myös oireiden paikallistuminen olkapäihin, ranteisiin, MCP-niveliin ja nilkkoihin, jotka usein säästyvät tavallisessa artroosissa. Krooninen inflammatorinen CPP-artropatia voi olla oligo- tai polyartriitti. Potilaalla on...