Suolistosyöpäseulonnan pilotti on lähtenyt hyvin käyntiin

Maija Jäntti | Joulu 2019 | Onkologia ja Hematologia |

Maija Jäntti
Koordinaattori
Suomen Syöpärekisteri

Suolistosyövät eli paksu- ja peräsuolisyövät ovat yleisiä, pääasiassa yli 60-vuotiaiden ihmisten sairauksia. Sairastumisen riski suurenee iän myötä erityisesti miehillä ja keski-ikä sairastumiselle on 71 vuotta. Suomessa todetaan vuosittain yli 3 400 uutta suolistosyöpää ja siihen kuolee noin 1 400 henkeä. Suolistosyöpä onkin yksi yleisimmistä syövistä sekä naisilla että miehillä – vain eturauhassyöpä ja rintasyöpä ovat suolistosyöpiä yleisempiä syöpätauteja Suomessa. Suolistosyöpien ennustetaan myös yleistyvän tulevina vuosina ensisijaisesti väestön ikääntymisen, mutta myös elintapojen takia. Suolistosyöpä kehittyy lähes aina hyvänlaatuisesta limakalvokasvaimesta (adenooma), joka voi olla varrellinen polyyppi tai limakalvon kohoutuma. Esivaihe voidaan todeta tähystämällä. Näin ollen syövän syntyminen voidaan estää osalla seulottuja kokonaan. Suolistosyövän riskitekijät ja periytyvyys Useita suolistosyövälle altistavia tekijöitä tunnetaan. Erityisesti elintapoihin liittyviin tekijöihin on mahdollista itse vaikuttaa. Ylipaino, alkoholinkäyttö, tupakointi ja vähäinen liikunta suurentavat paksu- ja peräsuolen syövän riskiä. Myös ravinto voi vaikuttaa sairastumisriskiin: esimerkiksi runsas punaisen lihan syöminen ja vähäinen kuidun saanti voivat suurentaa riskiä. Myös suoliston pitkäaikaiset tulehdussairaudet, kuten haavainen paksunsuolentulehdus tai Crohnin tauti, suurentavat paksu- ja peräsuolen syövän sairastumisen riskiä. Näille potilaille suositellaan säännöllistä seurantaa. Alttius sairastua suolistosyöpään voi periytyä. Jos suvussa tiedetään olevan periytyvä ei-polypoottinen paksusuolisyöpäalttius (HNPCC), lähisukulaisille tarjotaan perinnöllisyysneuvontaa ja tarvittaessa syöpäalttiuden selvittämistä. Myös niillä henkilöillä, jotka sairastavat perinnöllistä adenomatoottista polypoosia (FAP), Peutz-Jeghersin polypoosia tai juveniiliä polypoosia, on kohonnut riski sairastua mm. suolistosyöpään. Näitä potilaita seurataan ja hoitolinjaukset tehdään tapauskohtaisesti. Seulonnat vähentävät hoidon kustannuksia Suomen Syöpärekisterin tekemien laskelmien mukaan seulonnat vähentävät suolistosyövän aiheuttamia erikoissairaanhoidon vuotuisia kustannuksia viidenneksellä. Suolistosyöpien hoito on kustannuksiltaan yksi kalleimmista syöpähoidoista Suomessa, ja suolistosyöpä todetaan usein myöhäisessä vaiheessa, sillä sen oireet ovat usein epämääräisiä tai puuttuvat kokonaan. Seulontojen avulla syöpä löytyy varhaisemmassa vaiheessa, jolloin potilaan ennuste on parempi, hoito vähemmän aggressiivista ja kustannukset pienemmät. Seulontapilotti Suolistosyöpien seulontapilotti käynnistyi kevään ja kesän kuluessa yhdeksällä paikkakunnalla, Tampereella, Orivedellä, Jyväskylässä, Muuramessa, Oulussa, Paimiossa, Sauvossa, Ylitorniossa ja Säkylässä. Ensimmäisenä suolistosyövän seulontatestin saivat kotiinsa 60-, 62-, 64-...