Köyhien maiden syöpätaakka kasvaa

Tuomo Meretoja | Maalis 2020 | Onkologia ja Hematologia |

Tuomo Meretoja
Rintasyöpäkirurgi, dosentti
HUS, Syöpäkeskus

Maailman väestö elää yhä pidempään, minkä seurauksena syöpätapaukset ovat lisääntyneet 33 prosenttia 10 vuodessa, vuosina 2007–2017. Syöpäsairaudet lisääntyvät eniten köyhissä maissa. Tieto syöpäsairauksien globaalista epidemiologiasta toimii terveydenhuollon asiantuntijoiden työkaluna. Suomalaisten terveydenhuollon ammattilaisten on mahdollista viedä osaamistaan myös köyhempien maiden kollegojen tietoisuuteen esimerkiksi kongressien ja tieteellisen tutkimuksen kautta. Maailman väestö elää yhä pidempään, minkä seurauksena syöpätapaukset ovat lisääntyneet 33 prosenttia 10 vuodessa, vuosina 2007–2017. Syöpäsairaudet lisääntyvät eniten köyhissä maissa. Kaiken kaikkiaan maailmassa ilmaantui uusia syöpätapauksia 24,5 miljoonaa vuonna 2017. Korkea ikä lisää sairastuvuutta, ja kaikissa maissa eletään aiempaa vanhemmaksi. Tämän vuoksi elintapojen merkitys korostuu. Yksittäisistä riskitekijöistä tärkeimpiä ovat tupakointi, ruokavalio, ylipaino ja alkoholinkäyttö. Syöpä ei tunne tasa-arvoa Maailmanlaajuisen tutkijaverkoston selvityksessä kartoitettiin 29 eri syövän ilmaantuvuutta sekä niiden aiheuttamaa kuolleisuutta ja tautitaakkaa 195 maassa.1 Syöpäsairauksien ikävakioidussa ilmaantuvuudessa on maailmanlaajuisesti suurta vaihtelevuutta: mitä köyhempi maa on ollut, sitä enemmän syöpätapaukset ovat lisääntyneet. Tämä ilmiö puolestaan liittyy elintason nousuun, kun köyhät maat vaurastuvat, tartuntataudit vähenevät, mutta muut taudit lisääntyvät. Maailman syöpädiagnooseista puolet tehtiin korkean elintason maissa, mutta syöpäkuolemista vain 30 prosenttia ja syöpätaakasta 24 prosenttia oli vauraimmissa maissa. Maiden välisiin eroihin syöpäkuolleisuudessa vaikuttavat terveydenhuollon resurssit sekä niin uusimman diagnostiikan kuin hoitojenkin saatavuus. Keuhkosyöpä ja rintasyöpä aiheuttavat eniten kuolemia Sekä miesten että naisten yleisin syöpä maailmassa oli ihon tyvisolusyöpä, joka ei kuitenkaan aiheuta kuolleisuutta. Seuraavaksi yleisimpiä syöpiä miehillä olivat keuhko- ja hengityselinten syövät sekä eturauhassyöpä. Yleisimmät kuolemaan johtavat syövät olivat miehillä keuhko- ja hengityselinten syövät, maksasyöpä sekä mahasyöpä. Naisten yleisimpiä syöpiä olivat rintasyöpä ja suolistosyövät. Kuolemia aiheuttivat naisille yleisimmin rintasyöpä, keuhko- ja hengityselinten syövät sekä suolistosyövät. Sydän- ja verisuonisairaudet ovat edelleen maailman yleisin kuolinsyy, mutta syöpäsairaudet ovat nousseet 2000-luvulla tartuntatautien ohi toiseksi yleisimmäksi kuolinsyyksi. Suomen tehtävänä on viedä osaamistaan Suomessa syöpätapausten ilmaantuvuus on hieman suurentunut, mutta syöpäkuolemat ovat vähentyneet. Suomen ja muiden länsimaiden hoitotulokset ovat erinomaiset ja niiden erot vähäiset. Syövän ennaltaehkäisyyn, diagnosointiin ja hoitoon...